Auto - Praktijk

Verkeersschool Ton Verhoeven biedt u de mogelijkheid op uw eigen tempo uw rijbewijs B te halen. Of u nu een uur, twee of meer uur per week wilt rijden, of een met u samengestelde spoedcursus wilt volgen, alles is mogelijk in overleg.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. U kunt uw instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leert u des te meer van het examen. Soms kan de instructeur uiteindelijk niet mee omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt.

Vooraf

In het examencentrum maakt u eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt.

Na controle van uw identiteitsbewijs en uw theoriecertificaat overhandigt u het gesloten formulier zelfreflectie. Op dat formulier heeft u vóór het examen uw sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet. Dit formulier wordt na de examenuitslag met u besproken.

Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij u het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.

Vervolgens vraagt de examinator u een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

De rit

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op uw beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt u op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres.

In het vernieuwde rijexamen rijdt u een gedeelte van het examen –zo’n tien tot vijftien minuten– zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

Als u voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. (De vrijstelling geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na uw tussentijdse toets).

Fouten

U krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat u kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe u reageert op het overige verkeer en of u de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of u voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Geslaagd

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Als u bent geslaagd, bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met u en wordt u Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of u bent geslaagd voor het examen. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid een jaar.

Gezakt

Wanneer u bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten kan uw instructeur achteraf voor u uitdraaien. Het is verstandig deze punten te bespreken met uw instructeur in verband met vervolglessen.

Daarna bespreekt de examinator het formulier zelfreflectie met u. Wanneer uw antwoorden op het zelfreflectieformulier verschillen van de bevindingen van de examinator, is het verstandig dit ook met uw instructeur te bespreken.

Tussentijdse toets

Bij uw opleiding voor het praktijkexamen kunt u uw vorderingen testen met een tussentijdse toets. De toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Tijdens deze tussentijdse toets kunt u ook alvast vrijstelling te halen voor bijzondere manoeuvres tijdens uw (eerst volgende) praktijkexamen. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen.

Het rijbewijs ophalen

Bij het gemeentehuis in uw woonplaats kunt u, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, uw rijbewijs aanvragen. Om bij de gemeente voor het rijbewijs in aanmerking te komen, moet u op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.

Vier keer gezakt?

Wanneer u voor de vierde keer binnen vijf jaar bent gezakt komt u in aanmerking voor een nader onderzoek.

Bron: www.cbr.nl

Gezondheidsverklaring

Voordat wij jouw tussentijdse toets en/of praktijkexamen kunnen aanvragen moet je eerst de rijschool machtigen en de gezondheidsverklaring (eigen verklaring) betreffende de medische rijgeschiktheid bij het CBR indienen. Dit doe je digitaal, hiervoor heb je een DigiD nodig. Indien je geen DigiD kunt aanvragen maak je gebruik van het downloadformulier welke je uit kan printen om in te sturen.

Je machtigt de rijschool via Mijn CBR

CBR-rijschoolnummer: 5436W3

Contact

Direct bellen? 071 – 531 66 88