Motor - Theorie

Alle examenkandidaten die het rijbewijs A willen gaan halen, moeten in het bezit zijn van het theoriecertificaat A. Het maakt niet uit of u al in het bezit bent van een ander rijbewijs. 

Wij kunnen u hiermee helpen door onze theorielessen te volgen. U kunt uw theorielessen auto volgen op maandagavond van 20:30 uur tot 21:45 uur. 

Daarnaast kunt u theorieboeken aanschaffen, deze zijn tijdens de theorie- of praktijklessen verkrijgbaar.

De theorielessen worden gegeven op onze locatie aan de Industrieweg 52, 2254 AE Voorschoten.

Het theorie-examen motor

Iedereen die zijn motorrijbewijs wil halen, moet een theorie-examen voor de categorie A af leggen bij het CBR. Dit geldt dus ook als je al jarenlang je autorijbewijs hebt, en al een keer theorie-examen voor de auto hebt gedaan.

Heb je al een autorijbewijs, dan dien je voor het examen verkeersdeelneming in het bezit te zijn van het theoriecertificaat A. Voor je examen voertuigbeheersing heb je het dus nog niet nodig!

Heb je geen autorijbewijs, dan zal je voordat je begint met het volgen van motorrijles al je theoriecertificaat moeten halen. Dit omdat je zelf de juridisch bestuurder bent en dus ook op de hoogte moet zijn van alle geldende verkeersregels. Je motorinstructeur kan immers niet ingrijpen.

Het examen zelf

Het theorie-examen voor de motor duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de uitleg vooraf. Je dient een half uur voor aanvang in het CBR examencentrum aanwezig te zijn.

Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet beantwoorden om te slagen. De vragen zijn onderverdeeld in ja/nee vragen, meerkeuze vragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen.

Het theorie-examen wordt klassikaal afgenomen in 1 van de theorie-examencentra van het CBR. Je kunt alleen klassikaal examen doen in het Nederlands. Wil je theorie-examen doen in een andere taal, dan dien je via je motorrijschool een individueel theorie-examen te reserveren.

Wat neem je mee naar het theorie-examen?

Naar het theorie-examen dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Het is niet verplicht de bevestiging van je theorie-examen (oproepkaart) mee te nemen, maar wel praktisch. Alle gegevens mbt je theorie-examen (examentijd en -datum, adres en wat mee te nemen) staan hierop.

Je bent dus alleen verplicht een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar je theorie-examen.

Wanneer ben je geslaagd?

Je bent geslaagd voor het theorie-examen motor als je 44 vragen of meer goed hebt beantwoord.

Geldigheid

Als je slaagt voor het motor theorie-examen, dan blijft deze uitslag 1,5 jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar na het halen van je theorie-examen moet slagen voor het motorexamen AVD. Lukt dit niet, dan moet je opnieuw theorie-examen afleggen bij het CBR.

Bij aanmelding van je rijbewijs bieden wij een theoriecursus aan. Wij helpen jou aan je theorie voor 50 euro onbeperkt theorielessen op maandag avond tot dat jij je theorie hebt gehaald.