Motor - Praktijk

Verkeersschool Ton Verhoeven biedt u de mogelijkheid op uw eigen tempo uw rijbewijs A te halen. Of u nu een uur, twee of meer uur per week wilt rijden, of een met u samengestelde spoedcursus wilt volgen, alles is mogelijk in overleg.

Door de locatie van verkeersschool Ton Verhoeven rijdt u vrijwel direct op een examen-route!

Praktijkexamen

Examen voertuigbeheersing

Het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor bestaat uit in totaal twaalf oefeningen, ingedeeld in vier clusters:

  • lopen met de motor en gebruik van de standaard (één oefening deze is verplicht);
  • verrichtingen bij lage snelheid (vijf oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator);
  • verrichtingen bij hogere snelheid (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator);
  • remoefeningen (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator)

    Naast de vier verplichte oefeningen kiest de examinator er drie uit de overige acht.

Als u slaagt voor het examen voertuigbeheersing, ontvangt u een uitslagformulier waarmee u kunt opgaan voor het examen verkeersdeelneming. Het uitslagformulier is één jaar geldig.

Examen verkeersdeelneming

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt in totaal 55 minuten.

Begin van het examen

Eerst heeft u een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor.

De rit

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en uw rij-instructeur volgen u in een auto. De examinator let onder meer op uw kijkgedrag, de plaats op de weg en of u voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Na afloop

Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Geslaagd en dan?

Als u (eerst voor Voertuigbeheersing en daarna voor Verkeersdeelneming) bent geslaagd, wordt uw Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of u bent geslaagd voor het examen. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid een jaar.

Bij het gemeentehuis in uw woonplaats kunt u tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, uw rijbewijs aanvragen.

Om bij de gemeente voor het rijbewijs in aanmerking te komen, moet u op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.

Gezakt?

Uitslagformulier

Wanneer u bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten kan uw instructeur achteraf voor u uitdraaien. Het is verstandig deze punten te bespreken met uw instructeur in verband met vervolglessen.

Vier keer Gezakt?

Lang niet iedereen slaagt in één keer voor het rijexamen. Sterker nog, de meeste kandidaten hebben één of meerdere herkansingen nodig om uiteindelijk het examen succesvol af te ronden.

Uit de praktijk is gebleken dat zo’n tien procent van de kandidaten moeite heeft het rijbewijs via het ‘gewone’ praktijkexamen te behalen. De oorzaken hiervoor variëren. Jaarlijks zijn er ruim 30.000 kandidaten die voor de vierde keer binnen vijf jaar zakken voor hun rijexamen.

Ander examen mogelijk

Wanneer u voor de vierde keer binnen vijf jaar bent gezakt voor het examen verkeersdeelneming dan is uw volgende examen een nader onderzoek.

Bron: www.cbr.nl

Gezondheidsverklaring

Voordat wij jouw tussentijdse toets en/of praktijkexamen kunnen aanvragen moet je eerst de rijschool machtigen en de gezondheidsverklaring (eigen verklaring) betreffende de medische rijgeschiktheid bij het CBR indienen. Dit doe je digitaal, hiervoor heb je een DigiD nodig. Indien je geen DigiD kunt aanvragen maak je gebruik van het downloadformulier welke je uit kan printen om in te sturen.

Je machtigt de rijschool via Mijn CBR

CBR-rijschoolnummer: 5436W3

Contact

Direct bellen? 071 – 531 66 88